Gemeentelijke basisschool

Beschrijving

Gemeentelijke basisschool van 1921 naar ontwerp van A. Dugardyn (Brugge), destijds met een gesloten karakter met muur en poort aan de straat zie prentbriefkaart. Renovatie in 1969 naar ontwerp van ingenieur R. Vandenbulcke (Melle) onder meer verwijdering van de aandaken; sanerings- en uitbreidingswerken van de klassen naar ontwerp van Buro II (Roeselare) in 1999. Ten noordwesten directeurswoning aan de straat en aansluitende klassenvleugel ten westen. Ten oosten klassenvleugel en ten zuiden sporthal uit de jaren 1970 rondom de speelplaats met afsluitend muurtje en haag.

Directeurswoning opgevat als geel bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), Regionale kenmerken als centraal dakvenster in tuitgevel en rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen. Vernieuwd houtwerk met kleine roedeverdeling. Deur met bovenlicht, geflankeerd door smalle vensters.

Lage klassenvleugels onder onderbroken zadeldaken (nok loodrecht op de straat). Rechthoekige muuropeningen onder gietijzeren I-profielen met rozetvormige bevestigingsbouten, gevat in de spaarvelden.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 5005.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol