Brouwerswoning Vandenbulcke en café

Beschrijving

Brouwerswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw van de voormalige "brouwerij Vandenbulcke". Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Cementering met imitatiebanden uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; arduinen plint. Lijstgevel geleed door middel van doorgetrokken lekdrempels en gootlijst op consoles, op de borstwering casementen met festoenen. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters met gietijzeren leuning. Houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Links aanpalend, nummer 2/ Dorpsplein: café "Ste Cecilia" uit het vierde kwart van de 19de eeuw in gelijkende stijl, met typerende rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en afgeschuinde hoektravee links, oplopend in een in het tweede - derde kwart van de 20ste eeuw vernieuwd afgerond dakvenster in arduinen omlijsting. Achterliggende voormalige brouwerij (nok parallel aan het Dorpsplein) nu verbouwd tot feestzaal.

Rechts aanpalend, nummer 6: uit het eerste kwart van de 20ste eeuw laag café "De Posthoorn"; één poorttravee + drie traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen). Op het achterliggend erf, drankenopslagplaats van brouwerij "Safir".

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Het café Ste Cécilia links van de brouwerswoning en de achterliggende brouwerij (voormalig nummer 2, hoek met het Dorpsplein), zijn niet langer bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els