Neoclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Dit neoclassicistische hoekhuis op de hoek van de Kapucinessenstraat en de Britselei werd in 1874 ontwerpen door architect Theodoor Charlier in opdracht van Jacobsen. Aan weerszijden van het hoekhuis werden tegelijkertijd twee neoclassicistische burgerhuizen gebouwd, op de Kapucinessenstraat 51 een winkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen dat nu een volledig vervlakte gevel heeft en in de Britselei 54 een gelijkaardig burgerhuis dat werd gesloopt. De drie panden werden wellicht gebouwd als opbrengsteigendommen, bedoeld voor de verhuur per appartement. Het hoekpand echter, is sinds de eeuwwisseling in gebruik als postkantoor, en zou daarmee één van de oudste postkantoren zijn in de stad. In 1905 vraagt eigenaar Wegimont de wijziging aan van een deur- en vensteropening op de begane grond "ten dienste van het postbureel". Deze verbouwing wordt getekend door Domien Vergauwen. In 2008 sloot dit postbureel.

Het hoekhuis telt vijf traveeën in de Kapucinessenstraat, een afgeschuinde hoektravee, en drie traveeën in de Britselei en heeft drie bouwlagen onder een zadeldak. Behalve de deur in de hoektravee, was oorspronkelijk een tweede deur voorzien in de Britselei, die in 1905 werd verplaatst naar de gevel in de Kapucinessenstraat. De lijstgevels zijn bepleisterd en witgeschilderd, met een hardstenen kroonlijst op klossen en modillons en een hardstenen plint. Horizontaal geritmeerd door de imitatievoegen op de begane grond, de kordonlijsten en de doorlopende onderdorpels. De centrale traveeën van elke gevel zijn risaliterend uitgewerkt, bovenaan bekroond door uitgewerkte consoles die de kroonlijst dragen. Rechthoekige muuropeningen, eenvoudig versierd met paneel op eerste en tweede bouwlaag, geriemde omlijsting met oren op tweede en derde. In de hoektravee, boven de voordeur een deurvenster bekroond met driehoekig fronton; het balkon is verdwenen.

Schrijnwerk is deels bewaard. Op de begane grond verwijzen de rode kleur van de verflaag, de diefijzers voor de vensters en de gevel ingewerkte ijzeren brievenbussen, naar de voormalige functie van postbureel.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1874 # 832, 1905 # 316.