Hoeve 't Waterhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Waterhof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Waterhof" volgens houten naambord, naar recent verdwenen omwalling (nog aangeduid op stafkaart van 1979). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid als "Ferme de Knockx", op de P.C. Poppkaart (circa 1850) als "Ferme Cokx" in de "Cokx straet", naar verluidt naar de vroegere familie Decock. Wederopbouwhoeve van 1921 naar ontwerp van M. (?) Allaert (Kortrijk) met lichte wijzigingen ten opzichte van het plan bijvoorbeeld weglating van laadvenster boven wagenhuis. Gebaseerd op de regionale hoevebouw zie,

Opstelling: losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf, teruggaand op het 19de-eeuws kaartmateriaal; boerenhuis, stalling met achtergelegen overdekte mestvaalt en imposante hoog opgetrokken schuur respectievelijk ten noorden, westen en zuiden;

Aanplanting: toegangshek tussen bakstenen pijlers ten oosten, geflankeerd door twee linden; aan de korte oprit, kapel - noch op de 'bestaande toestand' van 1914, noch op het wederopbouwplan aangeduid - met driezijdige apsis, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Middelares;

Materialen: donkere verankerde baksteenbouw, oud muurgedeelte bewaard in de linker zijgevel van de schuur; licht gebogen pannen zadeldaken;

Streekeigen bouwelementen: punt- en tuitgevels met vlechtingen, soms afgewerkt met aandaken; dakoverstek op houten modillons; korfbogige en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde onder lateien van gietijzer of simili-steen, herhaling van uitgewerkte druiplijsten; bij de schuur, korfboogpoorten en lichtgleuven; in de rechter schuurzijgevel, kelderpoort onder gietijzeren I-balk en dubbele decoratieve ontlastingsboog, geflankeerd door versneden steunberen, in de geveltop ovale oculus; bij het boerenhuis, oorspronkelijk kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en beluikte benedenvakken;

Indeling: boerenhuis van zes traveeën; dwarsschuur met links wagenhuistravee en rechts aardappelkelder.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 10702.
  • Gemeentelijke Cultuurraad, Gemeente Staden. Staen-Oost-West-Route, Staden, 1987, p. 22.