Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Achterin gelegen wederopbouwhoeve met opstelling teruggaand op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843); reeds gereduceerde omwalling in de tweede helft van de 19de eeuw volledig gedempt. Geïnspireerd op de regionale hoevebouw zie,

Opstelling: losse, lage bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een begraasd erf met deels bewaarde gekasseide en bakstenen delen; boerenhuis (nok parallel aan de straat) met achtergelegen haaks nutsgebouw (bakhuis?), stalling en schuur respectieveiljk ten noorden, oosten en westen; erftoegang ten noordoosten via landweg;

Materialen: verankerde baksteenbouw; zadeldaken (mechanische pannen); streekeigen bouwelementen: punt- en tuitgevels, laatst genoemde bij het boerenhuis met vlechtingen en oorspronkelijk aandaken; rechthoekige en getoogde muuropeningen op afzaat; bij het huis, behouden houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en luiken; aansluitende achterkeuken onder lessenaarsdak en portiek met steek- en korfboog; korfboogpoorten;

Indeling: boerenhuis van vijf traveeën met dubbelhuisopstand + één opkamertravee + twee (paarden)staltraveeën; stalling met aanpalend lager gedeelte; dwarsschuur met links geïncorporeerd wagenhuis van twee traveeën en aardappelkelder.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol