Hoeve 't Lindehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Lindehof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee aanpalende hoeven

Beschrijving

Hoeve, palend aan nummer 11, in kern teruggaand op de tweede helft van de 18de eeuw / eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk samen met nummer 11 door één eigenaar gebouwd.

Verlaten hoeve zogenaamd " 't Lindehof" zie houten naambord, met opstelling teruggaand op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), driehoekig opgesteld rondom een begraasd erf. Bewaarde bak- en hardstenen stoepen. Erftoegang ten oosten, beschaduwd door knotlinden; notelaar op het voorerf.

Ten noorden van het erf, 19de-eeuws boerenhuis (nok loodrecht op de straat) van twee (paarden)staltravee + zes traveeën. Oudere kern van smaller en lager huisje, zie bouwnaden met onder meer vlechtingen in de rechter zijgevel. Erfgevel: getoogde muuropeningen; strek van lichtere baksteen en afzaat van gesinterde baksteen. Bewaarde houten kruiskozijnen en schuiframen met kleine roedeverdeling; vernieuwde luiken. Achtergevel: klein kozijnraampje links; opkamervensters. Rechter zijgevel: oculus en getralied kozijnraampje. Interieur: bewaarde brede haard met ingewerkte marmeren schouwmantel.

Links van het boerenhuis, kleine stal uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw (nok parallel aan het boerenhuis). Ten westen, 19de-eeuwse dwarsschuur- en stalvleugel onder onderbroken bedaking. Rechter hoek van de erfgevel deels afgerond en overkragend. Verspringende rechter zijgevel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol