Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Heden gemengde gemeenteschool, circa 1840 opgericht als gemeentelijke jongensschool. Na de Eerste Wereldoorlog, in 1921-1923, bouw van nieuw schoolcomplex naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). In 1971-1974, volledige afbraak met uitzondering van de directeurswoning en nieuwbouw naar ontwerp van van architect A. Deleu (Roeselare, zie inhuldigingsplaat).

L-vormige "woonst voor schoolmeester"; combinatie van diephuis van twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen), en dieperin gelegen breedhuis van oorspronkelijk één bouwlaag onder mansardedak, nu twee bouwlagen onder zadeldak. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint, verlevendigd door middel van witgeschilderde banden van simili-steen. Rechthoekige muuropeningen onder doorgetrokken latei; halfrond venster in de afgestompte linker geveltop. In de derde travee, deur onder latei voorzien van druiplijst en klein bovenlicht met voluutvormige druiplijst. Behouden houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4645.
  • HEEMKRING "ANTONIUS SANDERUS", Staden in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 36.
  • DEMEULENAERE N., 1968: het startjaar van de heemkring, in het Gebied van Staden, Deel III, 1993, p. 170.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol