Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Kammenstraat en Sint-Antoniusstraat, gebouwd in opdracht van de heer Spaepen-Leclair, naar een ontwerp door de aannemer Joannes Franciscus Scheepers uit 1863. De bouwheer is mogelijk te identificeren met de bakker Josephus Victor Spaepen (°Westerlo, 1822), in 1849 te Antwerpen gehuwd met Maria Anna Leclair (Westerlo, 1823-Antwerpen, 1893), een gezin met vijf kinderen. Van Scheepers zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900.

Hoekhuis van drie bij vier traveeën en vier bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw is vervangen door een pseudo-mansarde. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gecementeerde lijstgevel rust op een hardstenen plint. Horizontaal geleed door geprofileerde, cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters, oorspronkelijk met afgeronde bovenhoeken, gevat in geriemde omlijstingen op neuten, en voorzien van ijzeren parapetten. Een klassieke winkelpui met middeningang onderscheidde oorspronkelijk de voorgevel zijde Kammenstraat; de privé-inkom bevond zich in de tweede travee van de zijgevel. Oorspronkelijk werd de gevel beëindigd door een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op modillons en tandlijst.