Pastorie met tuin en bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Vrijstaande pastorie/dekenij van begin jaren 1920 naar ontwerp van T. Nolf (Torhout), ter vervanging van de verwoeste omwalde pastorie die meer achterin lag, zie kaart (1609) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) of "Kleine Wankaarde". Dubbelhuis in voortuintje afgezet door middel van recenter muurtje met buisleuningen; vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Verwerking in de opbouw van elementen ontleend aan de regionale baksteenarchitectuur als onder meer uitgewerkte ankers, aflijnende muizentand, aandaken en vlechtingen van de zijpuntgevels; voorts afwerking van de rechthoekige muuropeningen gevat in een geprofileerde tudorboognis en de ramen met kleine roedeverdeling en ingebouwde rolluiken. Decoratief uitgewerkt bovenlicht van de deur en smeedijzeren belstang. Analoge achtergevel waarin de verspringende vensters de trapkast situeert. Nieuwe aanbouw onder lessenaarsdak. Enkele bewaarde interieurelementen: eenvoudige marmeren schouwen, lambriseringen, cementtegelvloer.

In de tuin, twee oude acacia's en begroende betonnen bunker van de Eerste Wereldoorlog.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 2509 en 4696 (briefwisseling).