Beschrijving

Hoeve reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met U-vormige opstelling, heden L-vormig. Losse, lage verankerde bakstenen bestanddelen. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door twee ijzeren hekken tussen drie bakstenen pijlers. Begraasd erf met drie hoogstamfruitbomen, moestuin ten noorden van het woonhuis.

Ten noorden van het erf, woonhuis met gecementeerde lijstgevel van zeven traveeën, horizontaal afgelijnd door waterlijst en spiegels; pannen zadeldak met sierlijke bliksemafleider en dakruitertje. Getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting met sluitsteen. L-vormig grondplan met ten noorden aanpalend bakhuisje. Rechts, recentere garage.

Ten westen dwarsschuur van 1920, zie casement op zuidgevel, waaronder heiligennis, beide van gele baksteen. Zadeldak met smeedijzeren bliksemafleider.

Tussen schuur en woonhuis noordzuid-georiënteerde stal onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten noordoosten, aan de straatzijde, voormalige ast met talrijke bouwnaden, onder meer wijzend op de verhoging met overkragend zadeldak (Vlaamse pannen).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

In het voorjaar van 2023 waaiden 2 hoogstammige fruitbomen om bij een storm.

• Informatie verkregen bij het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).