Hoeve Hof ter driewegen

Beschrijving

Hoeve, zogenaamd "Hof ter driewegen", reeds aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778) en op Atlas de Buurtwegen (1843) met opgetekend gebouw ter hoogte van huidig woonhuis en schuur en gewijzigde ligging van stal. Woonhuis van 1894, zie jaarsteen boven de deur, stal van 1889, zie ankers in rechter zijgevel. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een begrint en deels begraasd erf met bomen. Ten zuiden, ijzeren hek tussen twee populieren.

Ten noorden, woonhuis van negen traveeën met gewijzigde achtste travee met garagepoort. Lijstgevel verfraaid door middel van sierankers en lichtrode en gesinterde baksteen voor omlijstingen en muurbanden. Getoogde muuropeningen; beluikte vensters; vernieuwde ramen.

Ten oosten, stal onder uitzwenkend zadeldak op korbelen, dichtgemetste korfboogopeningen.

Ten westen, dwarsschuur met deels gewijzigde muuropeningen, onder sterk overkragend zadeldak op modillons; uilengat in de zijgevels. Ten noorden van woonhuis, gebouwen zonder noemenswaardigheden.

Voor het hof, kapel uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol