Omwalde hoeve van Canneyt

Beschrijving

Omwalde hoeve van Stevenist Van Canneyt, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met cirkelvormige configuratie en op de Atlas der Buurtwegen (1843) met de huidige opstelling. Ten oosten stal gedateerd 1858. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadel- of lessenaarsdaken (pannen/golfplaten) U-vormig opgesteld rondom begrint/gekasseid en van gele bakstenen voorzien erf. Erfoprit ten noorden, ten oosten hek naar oostelijke en zuidelijke erfoprit.

Ten noordwesten woonhuis, oorspronkelijk boerenburgerhuis van twee en een halve bouwlaag (zie schilderij uit het vierde kwart van de 19de eeuw), in het vierde kwart van de 19de eeuw vervangen door volume van één bouwlaag en heden zes traveeën, witbeschilderde lijstgevel met gewijzigde muuropeningen.

Ten noordoosten grondig aangepaste stal, heden onder lessenaarsdak (golfplaten) in plaats van oorspronkelijk strodak. Ten zuiden van laatst genoemde bakhuis van het tweeledige type; deur toegankelijk via treden in deels vernieuwde zijpuntgevel, lage deur in langsgevel. Ten oosten stal, verfraaid met gele baksteen voor onder meer hoekkettingen, omlijstingen en datering 1858 in de noordelijke zijpuntgevel; erachter mestvaalt. Ten zuiden dwarsschuur, voorzien van talrijke bouwsporen, korfpoort aan erfzijde gedicht maar behouden in achtergevel; erachter de huisweide.

• VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 33-35.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol