Casevoorde hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Casevoorde hoeve

Beschrijving

Zogenaamd Casevoorde hoeve, gedateerd 1764, zie sierankers. Aangeduid op de Ferrariskaart en de Atlas der Buurtwegen met U-vormige opstelling, heden behouden ligging van woonhuis en stal, overige gebouwen verdwenen. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten oosten ijzeren hek tussen pijlers. Gekasseide erfoprit. Begraasd erf met notelaar.

Ten noorden woonhuis. Boerenhuis van vier traveeën + twee opkamertraveeën links in plaats van bredere muuropening, zie bouwnaad; door uitbouw op achtergevel T-vormig grondplan. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint, gemansardeerd zadeldak, vlechtingen in rechter zijgevel, gewijzigde dakhelling. Vernieuwde rechthoekige vensters onder steekbogige rollagen; steekbogige deuropening. Vensters met persiennes op de achtergevel.

Interieur: kelder met tongewelf; behouden roostering. Ten oosten van het woonhuis aanpalend tweedelig bakhuis; in rechter zijgevel van bakhuisje heiligennisje van gesinterde baksteen waaronder opschrift "O.L.V. VAN HET H. HERT, BID VOOR ONS". Ten zuidwesten stal, met talrijke aanbouwen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol