Herberg

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Leenbosstraat. Circa 1920 heropgebouwde hoekherberg zogenaamd "Gasthuis Den Engel"; drie + één afgesnuite hoektravee + vijf traveeën en twee bouwlagen, rechts ervan voormalige suikerijfabriek "Excelsior" van vijf/drie traveeën en twee bouwlagen met op de binnenkoer de ast.

Rode baksteenbouw op arduinen plint; combinatie van pannen schild- en zadeldak. Hoektravee gemarkeerd door gebogen erker bekroond met smeedijzeren hek onder puntgevel met uitspringende dakstoel. Steekbogige schuiframen en dito deuren voorzien van gezandstraald glas met vermelding van "TELEFOON", "AFSPANNING", "OSCAR LAGROU-DEWAELE" , en de initialen "L" en "D".

• VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 59, 77, 80.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Alleen de herberg, nu in renovatie, is bewaard. De omliggende gebouwen van de suikerfabriek zijn gesloopt en worden vervangen door nieuwbouw.

Auteurs: Jacobs, Els

De heropbouw na de Eerste Wereldoorlog begon in 1922. De plannen voor de heropbouw werden opgemaakt door architect-expert Henri Buytaert-Reynaert (Knokke). Hij maakte een plan en bestek die beide gedateerd zijn op 1 maart 1922.

• Informatie verkregen van Brecht Fevery (7 februari 2022).