Directeurswoning en dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Beschrijving

Dieperin gelegen directeurswoning van azijn- en cichoreifabrikant Van Canneyt, Vereenvoudigd uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw doch mogelijk met oudere kern, zie vlechtingen in linker zijgevel. Aan de straat afgezet door vernieuwde lage muur ter vervanging van de vroegere met omlopend hek die de beboomde voortuin aflijnde. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien/pannen). Gecementeerde lijstgevel op arduinen plint. Deurrisaliet bekroond met driehoekig fronton verlicht door ovaal radvenster. Horizontaal belijnde gevel, zie doorgetrokken lekdrempel en waterlijst. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen, vleugeldeur met art-decoglas-in-loodbovenlicht. T-vensters, op begane grond voorzien van ingebouwde rolluiken.

Interieur: typerende dubbelhuisplattegrond, deels onderkelderd gedeelte ligt hoger. Traphal -met slingertrap- verfraaid met wandschilderingen op doek van E. Duyvewaardt (Roeselare) uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, centrale hal. Interieurafwerking uit het vierde kwart van de 19de eeuw: voorplaats rechts heeft plafond met neo-Lodewijk XVI-profielen, met blauwe motieven beschilderd; witte neobarokke marmeren schouwmantel; voorplaats links heeft haard met Delftse tegels; vloeren met cementtegels.

Rechts voorheen ast, inmiddels verdwenen. Links nummers 22-24 voorheen azijnfabriek, nummer 24 nog voormalige kantwinkel; enkelhuisplattegrond met in hal doorgeefluik naar bureel. Deels beglaasde houten deur met ijzerwerk waarboven art-decoglas-in-lood in bovenlicht.

• VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 86.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol