Moederklooster der zusters Sint-Vincentius à Paulo

Beschrijving

Dieperin gelegen moederklooster van de congregatie der zusters van Sint-Vincentius à Paulo, gesticht in 1822, al bij aanvang verbonden met onderwijs.

In 1879 bouw van het klooster op deze locatie vlak bij school. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezet door Duitse troepen en beschadigingen. In 1933 vernieuwd, met behoud van een aantal oudere elementen, ingewijd in 1934.

Inmiddels recentere uitbreidingen. Toegangsweg links van de lagere en kleuterschool. Ten noorden geasfalteerd terrein. Ten zuiden en ten westen tuin met grasveld, moestuin en boomgaard. Tuinmuur verfraaid met trapgeveltjes met heiligenbeelden; statie van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën. In de noordwesthoek, grot van Lourdes. Voorts kruisbeeld.

Klooster bestaande uit twee vleugels parallel aan de straat verbonden door twee haakse volumes waardoor er een binnenhof gecreëerd wordt. Verankerd gevelparement van rode baksteen verfraaid met arduin. Volumes van één tot twee en een halve bouwlaag. Hoofdvolume van zeventien traveeën en sinds 1933 twee en een halve bouwlaag in plaats van de oorspronkelijke twee bouwlagen. Twee benedenverdiepingen horizontaal afgelijnd door middel van gecementeerde kroonlijst en verticaal geritmeerd door verankerde lisenen en rechthoekige vensters in de spaarvelden. Bovenverdieping gemarkeerd door drie topgevels die de horizontaliteit doorbreken. Tweede linker travee ingenomen door portiek op zuilen doorgetrokken als vierkante klokkentoren met schoudergevel die de diagonale lijn van de achterliggende tuitgevel doortrekt. De klokkentoren is voorzien van een driezijdige erker bekroond met balustrade; erboven galmgaten. Boven wapenschild op tuit links van klokkentoren opschrift. In 1965 interieur vernieuwd naar ontwerp van Dewaele (Ingelmunster).

Rechts aansluitend kapel op kruisvormige plattegrond. Schip van drie traveeën. Transept met rechte uiteinden en driezijdige koorsluiting. Rode baksteenbouw verfraaid met lichtere baksteen voor vensteromlijstingen en aflijning spaarveld. Gevel geleed door steunberen. Drielichten gevat in rondbogig spaarveld. Transepten afgelijnd door middel van topgevels. Interieur in 1965 aangepast, onder meer witgeschilderd en vernieuwing van meubilair, door Dewaele (Ingelmunster); niettemin een aantal bewaarde elementen uit de jaren 1930. Betegelde lambrisering, heden gewit en afgelijnd met zwarte tegels. Hierin ingebouwde biechtstoelen eveneens afgelijnd door zwarte tegels. Rechthoekige drielichten op afzaten van zwarte tegels, glas in lood met uitbeelding van het kerkelijk jaar. Tegeltableaus met kruisweg mogelijk naar ontwerp van Vandeweghe. Afgeknot gewelf.

• VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 31-32.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol