Pastorie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie van 1854, in oktober 1918 door Duitsers in brand gestoken; enkel de ruwbouw blijft behouden. Hersteld naar ontwerp van A. De Pauw (Brugge) van 1920. U-vormige aanleg met dieperin gelegen dubbelhuis, geflankeerd door twee aanbouwen, aan de straat afgezet door lage, recent vernieuwde muur met smeedijzeren hekwerk met Christussymbolen, toegang gemarkeerd door bakstenen pijlers met bolbekroning. Onderkelderd breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met centraal dakruitertje; drie oorspronkelijke dakkapellen met driehoekig fronton verdwenen. Verankerde, rode baksteenbouw verfraaid door middel van gele baksteen, zie rollagen en waterlijsten, doorgetrokken lekdrempels en hoeklisenen. Steekbogige muuropeningen met kruisramen met kleine roedeverdeling in bovenlichten. Links en rechts, twee vleugels van één bouwlaag en vier traveeën onder pannen schilddak (nok loodrecht op straat); straatgevels versierd met steekboogfries. Achtergevel met recentere veranda en vergroot benedenvenster. Typerende dubbelhuisplattegrond met rechts spreekplaats, salon en veranda en links keuken, haakse trap en eetzaal. In linker vleugel onder meer achterkeuken, in rechter vleugel bergplaats. Grote achtertuin met onder meer rode beuk, treurbeuk en paardekastanje.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten 5288.
  • VAN BIERVLIET A.-T., Gits door de eeuwen heen, Gits - Handzame, 1986, p. 57, 87.