Boerenwoning Vermeire

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning Vermeire

Beschrijving

Zogenaamd "Woning Vermeire" naar ontwerp van I. Deboutte van Groep Planning (Brugge) gebouwd in 1972. Voormalige hoeve, met woonhuis gedateerd (1)777 en stal, heden verbonden door middel van vleugel van 1972; volledig geïntegreerd in het landschap. Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart met dezelfde ligging voor boerenhuis, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met zelfde ligging voor boerenhuis en stal en twee verdwenen volumes. Heden U-vormige opstelling rondom geasfalteerd erf. Ten oosten erftoegang beschaduwd door lindebomen. Arduinen stoep voor boerenhuis.

Ten noorden boerenhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak (voorheen stro). Verankerde baksteenbouw, met in rechter zijgevel gekleurde baksteen voor metselaarstekens "1111" en "777". Vlechtingen in rechter puntzijgevel. Acolladevormige rollaag met metselmozaïek in boogveld boven deur. Beluikte vensters, rechts met diefijzers. Op achtergevel opkamertravee.

Interieur met aan erfzijde drie kamers met brede schouwmantel; in ruimte links gecombineerd met bakoven. Behouden plavuizen en beschilderde lambrisering. Bewaarde balklagen. Op achtergevel keuken en opkamer.

Ten zuiden stal, heden onder meer twee korfboogpoorten door aanpassing als garage, erboven laadluik. Pannen zadeldak.

Ten westen woonhuis van 1972, in gediversifieerde baksteenbouw, variërend asymmetrisch volumespel met lage pannen lessenaars- en zadeldaken.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol