Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

In het eerste kwart van de 20ste eeuw wederopgebouwd herenhuis; vóór de Eerste Wereldoorlog bewoond door de familie Meersseman die in 1896 het confectiebedrijf Mesy oprichtte aan de achterliggende Beverenstraat, na de Eerste Wereldoorlog dokterswoning. Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); houten kroonlijst op gekoppelde modillons. Rode baksteenbouw met verwerking van arduin voor onder meer plint en lateien. Lijstgevel onderbroken door de centrale art-decogetinte tuitgevel van het vensterrisaliet, eveneens verfraaid met gebogen erker onder leien dak. Rechthoekige betraliede keldervensters; rondbogige muuropeningen op begane grond, rechthoekige bovenvensters onder getande latei. Voornamelijk gekoppelde vensters. Koetspoort geflankeerd door schampstenen en bekroond met bovenlicht verfraaid met geneeskundesymbolen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol