Afspanning De Dubbele Arend

Beschrijving

Herberg/ afspanning zogenaamd "De Dubbele Arend"; jaartal 1773 op de bewerkte houten tussendorpel van de voordeur. Rechts doorgang naar gekasseid erf met ten noorden de voormalige stallingen en wagenhuis.

Onderkelderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan het plein); sterk verhoogde begane grond toegankelijk via bordestrap. Verankerde lijstgevel van rode baksteen op gecementeerde plint; gele baksteen voor omlijstingen van muuropeningen, hoekketting en geprofileerde en gekorniste puilijst. Licht getoogde muuropeningen gevat in rechthoekige, licht uitspringende omlijstingen. Vernieuwd houtwerk. Verankerde achtergevel met bouwnaden voornamelijk rond de benedenvensters; behouden deur met bewerkte tussendorpel, zie voordeur doch rococowaaier in het bovenlicht. Afgeronde noordoostelijke hoek.

Interieur met gevelbrede zaal aan de voorzijde, heden gesplitst in twee dooreenlopende ruimten. Aan beide uiteinden van de zaal brede Vlaamse schouw. Stucplafond met moerbalken waartussen sobere, geprofileerde panelen. Links een ruimte voorzien van cementtegelvloer.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol