Lagere school van de zusters maricolen

Beschrijving

Lagere school van de zusters maricolen van 1901 met congregatiekapel op de bovenverdieping, ten zuiden speelplaats aan de straatzijde afgelijnd door een hoge muur met nissengeleding, heden grotendeels vervangen door lage muur. Bedaking zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1939 uitgebreid met rechter vleugel; in 1965 oprichting van klooster en kleuterschool aan de Hogestraat, zijnde ten noorden van de oudste vleugel.

Neogotisch pand van 1901; tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Rode baksteenbouw. Lijstgevels tussen verankerde zijtrapgevels. Spaarvelden gescheiden door verjongende steunberen en afgelijnd door middel van tandfries. In oorsprong Brugse travee en 7 spitsbogige bovenvensters ter hoogte van de congregatiekapel; heden echter steekbogige bovenvensters, zie benedenverdieping, ten gevolge van verbouwing van kapel tot klassenlokalen; wel behoud van polygonaal klokkentorentje, tegen zuidgevel, onder leien spits opengewerkt ter hoogte van de houten galmgaten. Van het oorspronkelijk neogotisch beschilderd interieur van de kapel rest enkel de houten zoldering met gepolychromeerde, gebroken gordelbogen.

Rechtervleugel van 1939 van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat). Gele baksteenbouw. Gekoppelde rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling.

• ANCKAERT F., VANACKER M., Historische Evocatie van het Meisjesonderwijs der Zusters Maricolen te Hooglede, Hooglede, s.d.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol