Villa Huize Berg-en-dal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Wederopgebouwde villa met gestileerde regionalistische inslag uit de jaren 1920, zogenaamd "Huize Berg-en-dal", zie opschrift op achtergevel die in feite de oorspronkelijke voorgevel is vermits de hoofdtoegang immers in oorsprong gelegen was aan de Roeselarestraat nummer 1, via behouden beukendreef. Ten westen, 19de-eeuws koetshuis, horend bij de vooroorlogse woonst.

Woonhuis met dreef reeds vermeld in 1650 en aangeduid samen met koetshuis en een bijkomend volume op de Atlas der Buurtwegen (1843). Tuin met oude bomen, onder meer rode beuken, en ten zuidoosten, moestuin.

Rood-oranje baksteenbouw met verwerking van arduin voor plint en balustrade; op de achterzijde roodgeschilderde, gecementeerde trapgevel; simili-natuursteen voor muurbanden, deur- en vensteromlijstingen. Hoofdvolume, op rechthoekige plattegrond, met souterrain en twee bouwlagen waarvan drie linker traveeën onder pannen schildbedaking en twee rechter traveeën uitlopend in trapgevel onder pannen zadeldak. Aan de voor- en achtergevel lage uitbouw met bow window en toegangspartij onder doorlopend balkon met typerende balustrade uit de jaren 1930. Gevels geritmeerd door korfbogige muurnissen en boogvelden. Horizontale geleding door middel van muurbanden en aflijnende tandfriezen. Rechthoekige vensters met bewaard houtwerk voorzien van fijne roedeverdeling in het bovenlicht.

Voormalig koetshuis van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); langsgevel geritmeerd door rondboognissen; op dwarszijde recentere trapgevel met gewijzigde muuropeningen.

• ANCKAERT F., VANACKER M., Hooglede door de jaren heen, Deel 1, Hooglede, 1995, p. 196, 243.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol