Herenhuis in rococostijl

Beschrijving

Herenhuis in rococostijl van circa 1775, laatst bewoond door dokter A. Meire, in 1917 aangekocht door de “Banque de Gand” en sindsdien ingericht als bankfiliaal. Beschermd als monument bij koninklijk besluit van 07.12.1983. In 1985 met uitzondering van de voorgevel en bedaking volledig vernieuwd en poortgebouw rechts ervan hoger opgetrokken naar ontwerp van het architectenbureau P. en J. Robiette.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen. Gepleisterde en geschilderde voorgevel op een grijsgeschilderde plint, volgens bouwvergunning van 1923 vernieuwd door aannemer E. Heene, gemarkeerd door een geblokt middenrisaliet met opmerkelijke deur en bekronend ijzeren balkonhek en een driehoekig fronton boven de drie middentraveeën, ondersteund door rocailleconsoles. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting, doorgetrokken over de penanten waardoor spiegels ontstaan; nieuw schrijnwerk, op de begane grond zonder middenstijl, voorheen met persiennes. Uitgewerkte spiegelboogdeur in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten met bekronende waterlijst op rocailleconsoles en vernieuwd ijzeren balkonhek; mooie gesculpteerde houten paneeldeur met bovenaan twee cartouches met bustes en centrale rocaille met initialen JRT, bovenlicht met waaier, volgens literatuur mogelijk een ontwerp van de lokale beeldhouwer Karel Smitz. Aflijnend hoofdgestel met gelede architraaf, fries en houten kroon- en tandlijst op klossen. Centraal driehoekig fronton met drielobbige oculus met radvenster omgeven door rijkelijk stucwerk in rococostijl en bekronend astrolabium.

Rechts aansluitend voormalig koetshuis, oorspronkelijk met slecht één bouwlaag en zadeldak met klimmende dakkapellen, volgens bouwvergunning in 1924 voorzien van een klokvormig dakvenster door aannemer E. Heene en bij de restauratiewerken van 1985 verhoogd met een bouwlaag en voorzien van twee identieke steekboogpoorten in plaats van de vroegere korfboogpoort en rechthoekig venster.

• Stadsarchief Eeklo, Bouwvergunningen.
  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Woning en Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DE ROO S. – WALLAERT P., Eeklo in oude foto’s, deel 1, Eeklo, 1994, p. 103.