Pastorie, later dekenij met tuin

Beschrijving

Oorspronkelijk verblijf voor de pastoor, volgens literatuur gebouwd in 1642 door het kerkbestuur op de plaats van een verwoeste hoeve die in 1637 aangekocht werd. Sinds 1878 dekenij. Behouden grote ommuurde tuin met enkele imposante bomen en nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje naast de achterpoort.

Dubbelhuis van zeven traveeën en vermoedelijk slechts één bouwlaag, in de loop van de 18de of begin 19de eeuw verhoogd en voorzien van een gepleisterd en witgeschilderd parement. Thans verankerde bakstenen voorgevel met twee bouwlagen gemarkeerd door gepleisterde platte banden, vensteromlijstingen, kordonlijst en een geprofileerde daklijst. Afdekkend pannen zadeldak. Rechthoekige vensters, op de begane grond op hardstenen dorpels en voorzien van persiennes; bewaard schrijnwerk. Centrale rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting, onder geprofileerde witgeschilderde kroonlijst; hardstenen trap met drie treden. Fraaie houten deur met beglaasd paneel met smeedwerk en bovenlicht met huisnaam "dekenij". Links aansluitende schuin ingeplante woning, oorspronkelijk gebouwd als koetshuis door deken Hulpiau, volgens het kadasterarchief in 1909, thans koetspoort verdwenen, voorgevel aangepast en inwendig verbonden met de dekenij. Rechts aansluitend laag huisje van twee traveeën met dezelfde gevelafwerking. Linker bovenhoek met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, vernieuwd in 1975 door de lokale beeldhouwer Albert D'Havé ter vervanging van het oude, in 1888 geplaatste Mariabeeld onder baldakijn.

Verankerde witgeschilderde achtergevel met uitspringende twee linker traveeën onder schilddak; aangepaste deur en vensters op de begane grond.

Interieur met behouden gewelfde kelder met tongewelf, stenen trap en rode tegelvloer. 19de-eeuwse trap en trappaal en wit- en zwartmarmeren vloer. Linker salon met tegen de buitenmuur een zwartmarmeren schouw geflankeerd door twee omlijste muurschilderingen met een stadslandschap met kerk, naar verluidt geschilderd door een Engels soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen