Burgerhuis Van Wassenhove

Burgerhuis ingeplant op de hoek met de Vakekerkweg.

Een bestaand hoekgebouw met Vakekerkweg was in 1871 eigendom van de weduwe Van Wassenhove, Serafine Van Moffaert, bakster van beroep. Zij liet volgens gegevens uit het kadasterarchief het bestaande huis slopen en de huidige woning optrekken. In bakstenen van de rechterzijpuntgevel zijn nog vaag het bouwjaar "187(1)"(?) en de initialen "H V W (?)- S V M (?)", van de opdrachtgeefster ingegrift. In 1905 zal Victor Van Wassenhove in de tuin achter aan een brouwerij oprichten. Deze is maar een kort leven beschoren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd alle koper opgeëist en alle activiteit stopgezet. Na de oorlog zal Victor Van Wassenhove samen met Gustave Tytgadt en andere brouwers uit het Meetjesland de brouwerij Krüger in Eeklo oprichten.

Nieuw Burgerhuis met neoclassicistisch bepleisterd en witgeschilderd voorgevelparement. Zichtbare bakstenen zijpuntgevel en de achtergevel.

Goed bewaarde voorgevel met klassieke dubbelhuisordonnantie, vijf traveeën en twee bouwlagen met sterk horizontaal gemarkeerde vensterregisters door de arduinen cordonlijsten. Begane grond tussen plint van arduinplaten en puilijst voorzien van een afgevlakte bossage. Eenvoudige rechthoekige deur en vensters verrijkt met diamantkop als sluitsteen. Bovenvensters rijkelijker afgewerkt met geprofileerde omlijstingen met sluitstuk en panelen met schijfmotief onder de doorgetrokken dorpels. Een sober hoofdgestel met rechthoekige venstertjes in de fries lijnt de gevel af.

Sobere bakstenen zij- en achtergevel enkel doorbroken in de uiterste traveeën. Zoldervenstertjes met nog origineel schrijnwerk.

Goed bewaard interieur met rijkelijke decoratieve afwerking. Centrale gang met vroegere marmerschildering en verschillende binnendeuren met origineel schrijnwerk. De overgang naar het trappenhuis is gestut door twee consoles versierd met een vrouwenhoofdje. Steile houten trap links achteraan met mooi uitgewerkte trappaal. Twee belangrijkste kamers aan de rechterkant met nog bewaarde beschilderde stucplafonds en marmeren schouwen met ingewerkte kacheltjes. Het beschilderd plafond met sjablonen en de beschilderde deuren in de eetkamer bleven hun originele kleuren behouden.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen