Schouwburg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schouwburg

Beschrijving

Voormalige schouwburg, heden Openbare Bibliotheek. Aanvraag voor het bouwen van een schouwburg met herberg en woning ingediend door Leon De Lille op 4.10.1937 Oorspronkelijke plannen van architect Robert Hebb van Sint-Niklaas, zie gevelsteen in voorgevel met opschrift "Rob. Hebb Arch. '37", doch verplicht opgelegde voorgevel in "traditionele stijl" door de gemeente naar ontwerp van de Gentse architect Henri Vaerwyck-Suys. Inhuldiging op 31 juli 1938. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers, nadien bal- en filmzaal. In 1985 aangekocht door de gemeente in functie van de bibliotheek. In 1988 gerenoveerd door het projectbureau Aiko van Maldegem en op 21 oktober 1989 officieel geopend als bibliotheek.

Neotraditionele bak- en zandstenen voorgevel van negen traveeën en twee bouwlagen gemarkeerd door een centraal uitgebouwde portiek met vier Toscaanse zuilen die een breed balusterbalkon ondersteunen. Begane grond met drie rechthoekige poorten in de middelste en uiterste traveeën in geblokte omlijstingen en brede vensters ertussen. Bovenverdieping gemarkeerd door een haast gevelbrede erker met hoge kruiskozijnen en kloosterkozijnen met bekronende oculus in de linker travee en twee venstertjes rechts. Balkon met gemeentewapen voor de drie middentraveeën en torenvormige bekroning boven de middentravee. Het uurwerk en de belvedère werden nooit gerealiseerd. Afdekkend zwart pannen zadeldak tussen zijtrapgevels.

Oorspronkelijk interieur van architect Hebb sterk aangepast. In de spektakelzaal is de scène herkenbaar en het plafond, het balkon is verstopt en nieuwe niveaus en een lift werden toegevoegd.

• Gemeentearchief Maldegem, VIII F nummer 2761.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen