Burgerhuis Potvliege

Beschrijving

Art-nouveauhuis gebouwd door weduwe Louis Potvliege - Van de Genachte volgens bouwvergunning van 3 juni 1912.

Dubbelhuis met karakteristieke asymmetrische opbouw met opmerkelijk naar boven toe versmallend baksteenparement. De brede linkertravee met hoger oplopend dakvenster onder halfronde kroonlijst tussen hoekpilasters wordt gemarkeerd door een niervormig benedenvenster en een driezijdige houten erker onder leiendakje op de bovenverdieping. De rechtertravee met gekoppelde rondboogdeur en -venster heeft op de bovenverdieping een breed deurvenster met balusterbalkon op uitgewerkte console. Een overstekende rechte houten kroonlijst op consooltjes lijnt deze travee af. Het afdekkend pannen zadeldak is boven de rechtertravee nog voorzien van een dakkapel met puntgeveltje.

Zeer verzorgde, rijkelijk gedecoreerde en goed bewaarde voorgevelparement van witte geglazuurde baksteen, verrijkt met groene tegels voor een horizontaliserende belijning en de ontlastingsbogen, op een natuurstenen sokkel in breuksteenverband waarin panelen uitgespaard zijn onder de vensters. Een rijkelijk gebruik van grijze arduin voor de zwierige vensteromlijstingen, het balkon, de hoek- en sluitstenen draagt in hoge mate bij tot het keurrijke voorkomen. Het groen van de decoratieve tegels werd ook hernomen in het gestructureerde glas van de bovenlichten en delen van de vensters die alle hun origineel schrijnwerk met roedeverdelingen behielden. Fraaie art-nouveautegeltableaus met irisbloemen en ranken in de borstwering geven de gevel een extra verfijning. Ook de vormgeving van de sierankers en smeedwerk van het gebombeerde balkonhek aan het dakvenster verraden de zwierige belle-époque-architectuur.

Gaaf bewaard interieur met een stijlbewuste aankleding. De plattegrond is vrij traditioneel met een centrale gang, links twee salons met tussen beide een vierpanelendeur met fraai glas in lood, een klein bureau vooraan rechts en erachter het trappenhuis. Een luchtige veranda en aangepaste keuken bevinden zich in een smallere achteraanbouw. Alle vloeren met kleurige cementtegels, het gepatineerd geschilderde binnenschrijnwerk, de marmerschilderingen in de gang en het trappenhuis met houten trap zijn nog origineel en in oorspronkelijke staat behouden. Mooie glas-in-loodpanelen in de deuren met gestileerde florale motieven. Linker salons met vrij klassieke marmeren schouwmantels en luchterhouders en omlopende hollijsten uitgevoerd in vlakreliëf met zwierige bladranken en bloemmotieven.

• Gemeentearchief Maldegem, nummer 2756.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen