Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Goed bewaard neoclassicistisch herenhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1878 door koopman D. De Meyere, burgemeester van 1879 tot 1885. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op een plint van hardsteenplaten, sterk horizontaal gemarkeerd door een geprofileerde puilijst en doorgetrokken cordonlijst bij de bovenvensters. Aflijnend hoofdgestel met venstertjes in de fries en houten kroon- en tandlijst op uitgewerkte modillons. Begane grond met fraaie tweeledige deur links en gelijkaardige maar vierledige koetspoort rechts met bewaard schrijnwerk, beglaasde panelen met ijzeren vulling en bekronend gebogen fronton met sluitstuk. Centraal venster geleed door Ionische pilasters. Rechthoekige, omlijste bovenvensters met balusterleuningen, sluitsteen en accentuerend pseudodriehoekig fronton met stucwerk en hoofdje in het boogveld. Naar verluidt goed bewaard neoclassicistisch interieur.