Koninklijk Atheneum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koninklijk Atheneum

Beschrijving

Koninklijk Atheneum. Oprichting van een rijksmiddelbare school in 1936 na een lange en hevige politieke strijd in de gemeente. Eerste locatie in de gebouwen van de vroegere gemeenteschool, opgericht in 1860 in neotraditionele stijl naar de plannen van architect Th. Bureau, stopgezet in 1889, van 1891 tot 1936 gebruikt als tekenschool en brandweerkazerne. Na vernieling van de oude gebouwen in mei 1940 werd een volledig nieuwe school opgericht door de "Ondernemingen Garnier" uit Brussel in 1948. Sinds 1964 Koninklijk Atheneum en uitbreiding met een nieuwe vleugel aan de Katsweg in 1972.

Huidige gebouwen ingeplant op een spievormig terrein tussen de Mevrouw Coutmanslaan en de Katsweg met uitspringende inkompartij en conciërgewoning op het hoekperceel en de twee bouwlagen hoge klassenvleugel aan de Katsweg. Een lagere vleugel met toegangspoort tot de feestzaal, turnzaal met stortbaden en de speelplaats strekt zich uit langs de Mevrouw Courtmanslaan. In het voortuintje werd in 1961 het standbeeld van Mevrouw Courtmans geplaatst.

Functionele bakstenen gebouwen met twee bouwlagen onder zwarte geglazuurde pannen zadel- en schilddaken, sterk horizontaal gemarkeerd door brede vensterregisters met metalen ramen en overstekende houten kroonlijsten. Lage rechtervleugel onder plat dak. Plattegrond van een modern schoolgebouw met brede circulatiegangen aan de noordelijke straatzijde en ruime klaslokalen met brede vensters op de zuidelijke speelplaatszijde. Vloeren in grijze gevlamde cementtegels, plinten en trappen in granito.

• M.D., Ecole moyenne à Maldegem, in La Maison, V, 8, 1949, p. 255-257.
  • VAN dE ROSTIJNE H., Het Koninklijk Atheneum, Een brok geschiedenis van Maldegem, Maldegem, 1974.