erfgoedobject

Klooster en vrije basisschool

bouwkundig element
ID
50573
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50573

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en vrije basisschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Klooster en vrije basisschool. Op grond van het Kluisbos, palend aan de pastorie en in 1859 aangekocht door pastoor J. Van de Velde, werd in 1870 door de zusters Franciscanessen van Sleidinge een klooster gesticht. Het klooster en de eerste klassen werden gebouwd in 1873-74 door aannemer B. Willems (Maldegem). In 1906 werden twee klassen bijgebouwd aan de noordzijde van de speelplaats, in 1920 werd een huishoudklas gebouwd, palend aan de bakkerij van het klooster. In 1939 werden nog eens vier klassen bijgebouwd op grond van de kloostertuin naar plannen van architect F. Bosteels (Dendermonde) uitgevoerd door aannemer A. Standaert (Maldegem). In begin 2002 verlieten de laatste zusters het klooster.

Aan de straat palend kloostergebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, voorheen met houten dakkapellen en klokkenstoeltje. Opgetrokken uit baksteen op een gecementeerde plint, geritmeerd door getoogde vensters op hardstenen dorpels, afgewerkt met gepleisterde hoek- en sluitstenen. Deuren in derde en zesde travee, in de derde travee gemarkeerd door een hardstenen omlijsting op neuten met gebogen waterlijst; bewaard schrijnwerk.

Beraapte achtergevel met getoogde, vlak omlijste vensters. Deels bewaarde kloostertuin afgesloten door een ijzeren hek, met centraal ingeplant Heilig Hartbeeld op sokkel tussen geschoren taxussen en ligusterhaagjes.

  • DE SMET G., Geschiedenis van Kleit, s.l., s.d., p. 86-101, 125-131.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Bij een verbouwing in 2018-2019 is de kloostertuin ingenomen door polyvalente zalen en een speelplein.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en vrije basisschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50573 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.