Neoclassicistisch ensemble

Beschrijving

Statig bepleisterd en witgeschilderd neoclassicistisch ensemble onder verspringende zadeldaken (mechanische pannen en leien).

Rechter pand

Tijdens de 19de eeuw aangepast breedhuis met bewaarde oude kern, voorheen deel uitmakend van het voormalige arme clarenklooster (van de 16de tot de 18de eeuw). Lijstgevel van vier traveeën - waarvan tweede gedicht - en twee bouwlagen onder een steile bedaking. Begane grond belijnd met imitatiebanden. Rechthoekige vensters: op de bovenverdieping in geriemde stucomlijsting met oren en drup en voorzien van versierde sluitsteen tussen festoen; sobere benedenvensters met rolluikkasten.

Haaks op de achtergevel: diephuis van twee bouwlagen onder een zadeldak (leien); aangepaste achterpuntgevel van drie traveeën met verbouwde muuropeningen; beraapte zijgevel van respectievelijk twee en vier traveeën op beneden- en bovenverdieping.

Links ernaast: brede geaccentueerde poorttravee van twee bouwlagen onder een steil geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). 19de-eeuwse ordonnantie: geblokte hoekpilasters en paneelwerk verrijkt met stucornamenten naar Lodewijk XVI-patroon. Brede rondboogpoort in geprofileerde omlijsting met sluitsteen, imposten en neuten. Aflijnende puilijst en breed bovenvenster onder bekronend driehoekig fronton met tandlijst en oculus.

Interieur. Hal geritmeerd door vlakke pilasters, muurpanelen en plafond in stucwerk met Lodewijk XVI-motieven.

Linkerpand

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen op arduinen sokkel met gedichte keldergaten. Jaartal 1893 op schoorsteen (rechterzijgevel). Geblokte benedenverdieping en risaliet, voorts horizontaliserend werkende arduinen puilijst en kordons. Rechthoekige benedenvensters in vlakke hardstenen omlijsting, met lekdrempels op rolwerkconsooltjes. Getoogde bovenvensters in geriemde stucomlijsting met oren en drup, voorzien van versierde sluitsteen tussen festoen en lekdrempels op gegroefde consoles. Borstweringen op de tweede bouwlaag verlevendigd met Lodewijk XVI-guirlandes.

Deurvensters met uitgewerkt balkon van arduin op voluutconsoles. Eenvoudige rechthoekige deuromlijsting op neuten in de rechtertravee; behouden vleugeldeur. Aflijnend hoofdgestel met fries van casementen en leeuwenkoppen, onder tandlijst en kroonlijst op modillons met drup. Gecementeerde achtergevel met verspringende bouwlaag en drie traveeën; getoogde vensters; driekantige aanbouw op de begane grond.

Interieur. Op de begane grond, marmeren schouwen en fraaie neoclassicistisch getinte stucbeschildering op plafonds en wanden.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde