Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Deze statige neoclassicistische herenwoning werd in 1869 ontworpen door architect Henri Aerts in opdracht van de gebroeders Tielemans. De woning telt vier traveeën en drie bouwlagen onder een leien, gemansardeerd zadeldak en kreeg een statige, neoclassicistische façade. Met deze kenmerken beantwoordt de woning aan de basisbebouwing die men in de jaren 1860 en 1870 bouwde op de leien, nieuw aangelegde straten die werden uitgekozen als woonplaats voor de toenmalige rijke handelsburgerij.

De gevel is bekroond door een driehoekig fronton boven de houten kroonlijst op klossen, die de twee centrale traveeën accentueert. Verder de klassieke elementen als de hardstenen plint met keldervensters, de imitatievoegen op de begane grond, de puilijst, de regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen met oren. Op de bel-etage twee centrale deurvensters met balkon met balustrades, die ook als borstwering voor de zijvensters terug komen. De bovenvensters kregen ijzeren borstweringen, ook voor de twee centrale kleine balkons. Tussen de twee verdiepingen, velden met bloemenslingers. Het schrijnwerk van de bovenvensters is bewaard, net als de deuropening, een brede rechthoekige poort Rechts brede rechthoekige poort met een groot bovenlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1869 # 199.