Winkelhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Winkelhuis in beaux-artsstijl op de hoek van Huidevettersstraat en Jodenstraat, gebouwd in opdracht van de hemdenmaker Maurice Loroue, naar een ontwerp door de architect Rodolphe Frank uit 1914. Het ontwerp kwam in twee versies tot stand, waarvan de eerste zich onderscheidde door een met verspringende niveaus afgetekende traphal. De aannemer G. Hargot & R. Somers voerde de werken uit.

Het winkelhuis Loroue behoort tot de laatst gekende realisaties van de van oorsprong Duitse architect Rodolphe Frank in Antwerpen. Hij was hier actief van omstreeks 1885 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Rond de eeuwwisseling evolueerde zijn architectuur van een veeleer conventioneel neoclassicisme, naar een gematigde art-nouveaustijl. Representatief voor deze ontwikkeling zijn de drukkerij Laporte & Dosse uit 1902 op de hoek van Ambtmanstraat en Blindestraat, en het kantoor van de American Petroleum Company uit 1904 in de Clementinastraat.

Met een totale gevelbreedte van acht traveeën, omvat het hoekhuis vier bouwlagen waaronder een entresol, onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een twee niveaus hoge, oorspronkelijk volledig opengewerkte winkelpui met een pilasterordonnantie, die vandaag is aangepast. Horizontaal geleed door geprofileerde, waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op de afgeronde hoektravee, die wordt bekroond door een leien koepelhelm waarvan het topstuk is verdwenen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deurvensters in een vlakke omlijsting met oren, neuten, sluitsteen en chutes, voorzien van fraaie smeedijzeren borstweringen. Privé-portaal met een entablement op trigliefconsoles, behouden houten vleugeldeur en getraliede zijlichten in de terugwijkende linker travee. Een klassiek hoofdgestel met aan de Lodewijk XVI-stijl ontleende guirlandes in de fries, en een houten, geprofileerde kroonlijst op tandlijst vormt de gevelbeëindiging; zeven houten dakkapellen met een gebogen waterlijst op consoles.

Volgens de bouwplannen besloeg de winkelruimte de volledige begane grond en entresol, achteraan verbonden door een bordestrap. De bovenverdiepingen waren bestemd voor de woonfunctie.