Grenspaal tussen Oost- en West-Vlaanderen

Beschrijving

Grenspaal op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen, aan de zuidzijde van de steenweg. Doorgaans gedateerd in de Hollandse periode, doch recent onderzoek wijst uit dat deze vermoedelijk circa 1870 geplaatst is op initiatief van het Oost-Vlaams provinciebestuur, dat langs alle grote wegen aan de provinciegrenzen soortgelijke grenspalen plaatst. Andere locaties van grenspalen onder meer in Elsegem, Erembodegem, Kerkhove (Avelgem), Knesselare, Ronse, Stekene (beschermd bij Ministerieel Besluit van 27/07/1994) en Lebbeke; laatstgenoemde gekend als Vlaamse Staak, geplaatst op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Brabant en in 2003 gerestaureerd naar het model van de grenspaal te Sijsele-Maldegem voor wat de bekroning betreft.

Arduinen cilindervormige zuil op achthoekige sokkel met vierkante basis, bekroond met uivormig topstuk. Sporen van omlopende (gebeitelde) banderol waarop oorspronkelijk de namen van de provincies staan: "FLANDRE ORIENTALE - FLANDRE OCCIDENTALE".

• ROBIJNS L., Vlaamse Staak, Lebbeke, in Monumentenzorg en Cultuurpatrimonium. Jaarverslag van de provincie Oost-Vlaanderen 2003, Wetteren, 2004, p. 94.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda