erfgoedobject

Spoorwachterswoning

bouwkundig element
ID
50001
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50001

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoorwachterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoorwachtershuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig spoorwachterhuis van 1866 aan de spoorlijn Eeklo-Brugge, aangelegd in 1862-63 door de "Société Anonyme du Chemin de Fer d'Eecloo à Bruges" als uitbreiding van de concessielijn Gent-Eeklo van 1861 op initiatief van de Eeklose fabrikant Isidoor Neelemans. In 1959 werd beslist de lijn tussen Brugge en Eeklo af te schaffen voor het reizigersverkeer.

Alleenstaand bakstenen huis aan de voormalige overweg van twee bouwlagen onder overkragend mank zadeldak met pannen. Gewitte gevels op gepikte plint met getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Rechts, aan de kant van de spoorweg, lagere aanbouw onder lessenaarsdak.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spoorwachterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50001 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.