Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze sobere, ondertussen gesloopte neoclassicistische burgerwoning werd rond 1873 gebouwd in opdracht van juffrouw Mintjens, wonende in de Begijnenstraat 95. Het gaat om een woning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Met deze afmetingen behoort de woning tot de standaard bouwtypologie in de eind-19de-eeuwse wijken van de stad. Ook de aankleding van de gevel beantwoordt aan de toenmalige standaarden. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel is horizontaal geritmeerd door imitatievoegen op de begane grond, doorlopende onderdorpels en een houten kroonlijst op tandlijst en klossen. Regelmatig geplaatste rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, accent op de centrale travee door balkon en door versierde sleutels van de bovenvensters. Schrijnwerk vervangen.

Aan de achterzijde van het perceel, uitkomende in de Tabakvest 71, liet juffrouw Mintjens een tweede woning bouwen. Deze woning bevindt zich op het hoekperceel van de Tabakvest met de Oudevaartplaats, waardoor de gevel geknikt is. De omvang van de woning, met vier traveeën en drie bouwlagen is nog herkenbaar; de sobere, functioneel vormgegeven voorgevel is volledig aangepast.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1873 # 231.
  • Archief van het kadaster, Antwerpen, Kadastrale leggers, 3de Afdeling Sectie C, artikel 2409.