Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak werd in 1880 geregistreerd in het kadaster als nieuw gebouwde eigendom van bouwmeester Edmond Leclef-Jacqmotte. Edmond Leclef was een zeer productieve bouwmeester op de Frankrijklei. Een paar jaar eerder bouwde hij de woning op nummer 136, waar hij met zijn echtgenote woonde tot aan zijn dood in 1902. De woning op 140 is bescheidener van omvang en realiseerde hij vermoedelijk als opbrengsteigendom.

Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Verhoogde begane grond op hardstenen plint, waarin rechthoekige keldermonden, belijnd met schijnvoegen; eenvoudige rechthoekige vensters en deur; centrale travee op de bovenverdieping uitgewerkt als geblokt risaliet; deurvenster met entablement en balkon met ijzeren hek; bovenste venster onder gestrekte waterlijst. Voorts rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren. De kroonlijst met als mezzanino uitgewerkt fries, rust op modillons en tandlijst.

• Archief van het kadaster Antwerpen, kadastrale legger, Antwerpen, 3de Afdeling, Sectie C, artikel 2210.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise