Architectenwoning Edmond Leclef

Beschrijving

Deze ondertussen gesloopte, neoclassicistische herenwoning werd ontworpen door architect Edmond Leclef in 1872 voor weduwe Catharina Jacqmotte-Collin, zijn toekomstige echtgenote en wellicht de zus van zijn eerste, overleden echtgenote. Na hun huwelijk vestigde het echtpaar zich in deze woning.

Edmond Leclefs oeuvre wordt gekenmerkt door een variatie aan bouwstijlen, van neoclassicisme tot eclecticisme en neorenaissance. Deze woning werd in een klassieke, statige neoclassicistische bouwstijl getekend, overeenkomstig de gangbare stijl op de Frankrijklei in de jaren 1860 en 1870. Typisch voor de bebouwing aan de pare zijde van de Frankrijklei zijn de achterhuizen uitkomend in de achterliggende straten, namelijk de Tabakvest of Kipdorpvest. Ook hier was een dergelijk achterhuis aanwezig, echter heropgebouwd in 1928 door de toenmalige eigenaar, handelaar René Lagrange.

De herenwoning telt vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in sobere neoclassicistische stijl. Horizontale markering van de verdiepingen door middel van brede puilijst, balustrade met balkon op tweede bouwlaag, doorlopende dorpels, kordons, waterlijsten en kroonlijst op modillons en tandlijst. Begane grond op hoge hardstenen plint met rechthoekige keldermonden; diepe schijnvoegen en rechthoekige vensters en vleugeldeur. Twee centrale bel-etagevensters voorzien van sleutels en entablementen op consoles; overige bovenvensters in geriemde lijstjes met oren. Fries uitgewerkt als een smal mezzannino.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1872 # 1097.
  • Archief van het kadaster Antwerpen, kadastrale legger, Antwerpen, 3de Afdeling, Sectie C, artikel 2249, 3431.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise