Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de bakker C. Taeymans, naar een ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1894.

Frans Smet-Verhas was als architect actief van de begin jaren 1880 tot vermoedelijk 1910. Waar zijn vroege werk wordt gekenmerkt door een overladen eclecticisme, leverde hij kort na de eeuwwisseling een belangrijke bijdrage aan de art nouveau. Zijn exuberante stijl wordt gekarakteriseerd als een eigenzinnige fusie van eclecticisme en floralisme, met een uitgesproken materiaalpolychromie en pittoreske details. Tot de bekendste realisaties van de architect behoort de woninggroep "De Vijf Werelddeelen" uit 1901 op de hoek van Schildersstraat en Plaatsnijdersstraat. De woning "De Slag van Waterloo" uit 1905 in de Waterloostraat was één van meerdere opdrachten die Smet-Verhas voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier ten uitvoer bracht in de wijk Zurenborg.

De rijwoning omvat twee traveeën en drie bouwlagen onder een leien mansardedak waarin twee dakkapellen met driehoekige frontons. Fraai gedecoreerde bepleisterde en beschilderde lijstgevel, beëindigd door een klassiek hoofdgestel met panelenfries en gekorniste houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping bekroond met driehoekige frontons op krulconsoles, en op de tweede verdieping voorzien van Franse balkons met siervazen en smeedwerk in de borstwering. De oorspronkelijk klassieke winkelpui met frontonbekroning is verbouwd.