Afspanning en herberg Het Gulden Hoofd

Beschrijving

Voormalige afspanning en herberg "Het Gulden Hoofd" met doorgang naar de Guldenhoofdstraat, heden aan de Grote Markt ingericht als café "Barleys" en aan de Guldenhoofdstraat als "Paddy’s Irish Pub".

In 1375 vermeld als afspanning en herberg "Het Gulden Hoofd". In de 17de eeuw verbouwd en voorzien van een barokke klokgevel van bak- en zandsteen, met inbegrip van een korfboogvormige doorgang naar de Guldenhoofdstraat, een gekasseide steeg aangelegd in 1611 tussen de Grote Markt en de huidige Emiel Van Winckellaan. Volgens oude prentbriefkaarten woning eind 19de of begin 20ste eeuw gekend als "Hotel de la Tête D’Or Café" en voorzien van gepleisterde marktgevel.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken in kunstleien. Breedliggende klokgevel met in- en uitgezwenkte top, voorzien van dakvenster, rolwerk en fronton, vermoedelijk daterend uit 1660, zie verdwenen gevelsteen. Verankerde nu ontpleisterde gevel met verwerking van witte natuursteen voor de negblokken, lateien, banden, waterlijsten en het lijstwerk in de geveltop. Rechthoekige muuropeningen waarin houtwerk in kleinhouten. Dakvenster met rondbogig bovenlicht onder een zware, geprofileerde kroonlijst, een oculus en heden witbepleisterd driehoekig fronton. Deels gerestaureerde plint uit baksteen en witte natuursteen tussen tot op de grond reikende muuropeningen op de gelijkvloerse verdieping. Zogenaamde "Jorispoort" (zie opschrift) met doorgang in de richting van de Emiel Van Winckellaan, gevat binnen een korfboogvormige omlijsting in witte natuursteen bekroond door een dito waterlijst op gebeeldhouwde kraagsteentjes, naar verluidt daterend uit 1661. Bovenvenster achteraan gedicht. Interieur met deels bewaarde zware moerbalken met balksleutel op de eerste verdieping.

Achterbouw langs de Guldenhoofdstraat (nummer 1) uit dezelfde periode. Acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen (nok evenwijdig met de Guldenhoofdstraat) + rechts lagere aanbouw onder dito bedaking. Verankerde en beschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen met onderliggende sporen van natuurstenen omlijstingen (?). Deels vernieuwd houtwerk. Zuidwestelijke zijgevel van het hoofdvolume gerotst (deels verwijderd). Lagere aanbouw met onder meer kijkgaten en hooggelegen luik binnen een omlijsting in witte natuursteen met gesculpteerde bovenhoeken. Binnenin. Bewaarde moerbalken met balksleutel.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • Het Gulden-Hoofdstraatje, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Tweede reeks, deel 5, 1893, p. 393-395.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 84-85.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 16-19.

Het fronton is niet meer aanwezig, zie ook foto van 2014.

Auteurs: Jacobs, Els