Apotheek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Apotheek

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Grote Markt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Burgerhuis, nu apotheek Derveaux.

Begin 19de-eeuws burgerhuis volgens de literatuur opgetrokken op de plaats van de 14de-eeuwse herberg "De Hert" (1375). Circa 1828 ingericht als apotheek Bruylant – Van Aerde door apothekerszoon Franciscus Henricus Bruylant. Begin de jaren 1880 overgenomen door apotheker Fr. Roman, woonachtig in de Kerkstraat nummer 16 en in 1943 door apotheker A. Derveaux. De huidige apotheek Derveaux werd in 1998 volledig heringericht, het gebouw behield evenwel het 19de-eeuwse voorkomen. Het betreft een sobere bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen die zorgt voor afwisseling met de overheersende wederopbouwarchitectuur in bak- en natuursteen. De gevelopbouw met enkelhuisopstand wordt geritmeerd door de rechthoekige omlijste vensteropeningen die op de bovenverdieping van kleine balustrades en op de begane grond van verzorgde rolluikkasten zijn voorzien. Het hoofdgestel wordt traditioneel uitgewerkt met een kroon- en tandlijst op uitgelengde modillons. Vernieuwd schrijnwerk. Een fraaie maar sobere voordeur met sierlijk smeedwerk gevat in een hardstenen omlijsting op neuten en kroonlijst verleent toegang tot de vernieuwde apotheek.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 84-85.
  • STROOBANTS A., Van apotheek Bruylant tot apotheek Derveaux, in Cronycke, Mededelingenblad van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, 22, januari 2004, p. 4-5.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 16-19.