Burgerhuis Den Duyts

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Den Duyts

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

Burgerhuis met café-restaurant "La Patrie – Het Vaderland".

Gebouwd op de plaats van de vroegere kapel van Sint-Niklaas (ambacht van de winkeliers), de kapel van Sint-Joris (kruisbooggilde) en van een openbare doorgang naar de Ridderstraat. De Sint-Niklaaskapel wordt voor het eerst vermeld in 1328, de Sint-Joriskapel in 1407. De Sint-Niklaaskapel bezat een hoge toren die in 1473-1474 wordt hersteld. De kapellen worden later in hun geschiedenis vaak onder één noemer vermeld. In 1590 wordt de Sint-Niklaaskapel deels afgebroken. De Sint-Joriskapel vormde in de 16de eeuw een vergaderruimte voor de Hoofdschepenen en het Leenhof. De kapel wordt voor 1636 afgebroken. In de 17de eeuw wordt de woning "Den Duyts", later "Afspanning Den Duytsch" er opgericht in bak- en zandsteenstijl. In de 19de eeuw verbouwd, verhoogd en voorzien van typische 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevel. Na de Eerste Wereldoorlog omgevormd tot "Hotel-café-restaurant La Patrie – Het Vaderland" van Louis Van Damme, begane grond in de jaren 1930 verbouwd naar ontwerp van architect Jos Chabot voor de Mechelse brouwerij Lamot. Voorgevel later ontpleisterd.

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in mechanische pannen. Houten kroonlijst op brede klossen en een halfronde lijst. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel met witte zandsteen voor enkele banden en hoekblokken. Sporen van vergroting en verbouwing van het oorspronkelijke volume met een derde bouwlaag en een verhoging van de poorttravee. Rechthoekige, licht verdiepte vensteropeningen voorzien van T-ramen. Dorpels, lateien en kordonlijsten uit blauwe hardsteen. Benadrukte poorttravee met poort als restant van de voormalige doorgang naar de Ridderstraat. Gedrukte rondbogige omlijsting in witsteen, voorzien van kapitelen, sluitsteen en plint uit blauwe hardsteen. Houten vleugeldeur met geometrische motieven en waaiervormig bovenlicht. Bovengelegen deurvensters met smeedijzeren balustrades voorzien van geometrische motieven en bladwerk, toegevoegd in het begin van de 20ste eeuw, op de bovenste bouwlaag steunend op uitgelengde consoles uit blauwe hardsteen. In 1936 verbouwde pui met vleugeldeur onder driehoekig houten fronton. Rechthoekige grote schuiframen met gekleurd glas en roedeverdeling met X-motief in de bovenlichten. Rode luifel. Fraai bewaard café-interieur uit de jaren 1930, onder meer gekenmerkt door lambriseringen, een gestucte zoldering, zuilen en pilasters met consoles, beschilderd met beige, gele en bruine lakverf.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1936/28 (volume 14/28).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 85.
  • STROOBANTS A., Door het vuur gespaard. Bouwkundige resten van het vooroorlogse Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 16-19.