Interbellumwoningen met mode- en pasteiwinkel

Beschrijving

Woon-/winkelhuizen als één geheel gebouwd circa 1920 naar ontwerp van architect Frans Van Severen (Dendermonde) in opdracht van de heer Dierick - Herssens volgens een spiegelbeeldschema. Volgens het bouwplan was de begane grond bestemd als "modenwinkel" (links) en als "pasteiwinkel" (rechts). Dit samenstel werd gerealiseerd ter vervanging van twee vernielde woningen, waaronder een lijst- en trapgeveltje, die voor de Eerste Wereldoorlog eveneens als winkelpanden gebruikt werden.

Dit fraaie gebouw van drie bouwlagen onder een zadeldak wordt gemarkeerd door een centrale V-vormige erker op een schelpvormige console die over twee verdiepingen loopt en uitmondt in een klokvormig torentje met puntbekroning dat de vernieuwde kroonlijst op klossen onderbreekt. Parement van witsteen met art-deco-elementen zoals de bloemmotieven in het hoofdgestel, het eiermotief boven de vensters en het noppenmotief in de borstwering. De voorgevel wordt verlevendigd door het gebruik van blauwe hardsteen in de halfronde zuilen aan de deuromlijstingen in de pui. Het glaswerk van de puien werd gewijzigd maar de structuur bleef behouden, enkel de rechthoekige rechterdeur met bovenlicht beantwoordt aan het oorspronkelijk ontwerp.

Interieur

De oorspronkelijke plattegrond was zeer eenvoudig uitgewerkt met drie doorlopende plaatsen op de begane grond. Aan de straatzijde bevond zich de winkel, respectievelijk de "modenwinkel" en "pasteiwinkel", met erachter de "paskamer" en "ontbijtkamer" en vervolgens de "werkkamer" en de "keuken".

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1920/360 (volume 1/360).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.