• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat

Beschrijving

Gebouwd naar ontwerp van architect Paul Mondiau van 1922 in een wederopbouwstijl met neo-Lodewijk XV-kenmerken in opdracht van dokter J. Van Lerberge. Volgens prentbriefkaarten werd het gebouwd op de plaats van een verwoeste bepleisterde lijstgevel van drie bouwlagen.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgeknot zadeldak bedekt met mechanische pannen en kunstleien. De lijstgevel met aflijnende houten geprofileerde kroonlijst, werd uitgevoerd in witsteen op een plint in blauwe hardsteen. Ver uitspringende brede vlakke cordons markeren de gevel en benadrukken elke bouwlaag. De borstweringen werden verfraaid met spiegels. De pui werd uitgewerkt met bossage; links bevindt zich een vleugeldeur met rechts ervan twee rechthoekige vensters.

De bel-etage heeft centraal een rechthoekige erker op uitgewerkte voluutvormige consoles onder een bekronend balkon. De erker bevat een driedelig licht getoogd venster gevat in een vlakke omlijsting met siersluitsteen met festoen en wordt geflankeerd door telkens een gelijkaardig maar tweedelig venster. De tweede verdieping heeft een centraal deurvenster met balkon dat afgeschermd wordt met gesmeed ijzerwerk met C-motief. Verder is de indeling dezelfde als de bel-etage. Het houtwerk van de vensters werd naar oud model vernieuwd.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/84 (volume 3/84).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.