erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
48958
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48958

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kerkstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Deze opvallende woning werd volgens bouwaanvraag circa 1924 gebouwd door stadsarchitect F. de Ruddere (Dendermonde) in opdracht van textielfabrikant Alex Roos.

Het gevelontwerp in neorococostijl is volgens de bouwaanvraag een "reconstructie" van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde 18de-eeuwse woning. Het betreft een onderkelderde woning van twee bouwlagen onder een geknikt leien zadeldak met dakkapellen onder een gebogen kroonlijst en met voluutvormige wangen, uitgevoerd in neorococostijl. Gevelparement van Euvillesteen op een blauw hardstenen plint. De lijstgevel met enkelhuisopstand wordt geleed door pilasters op sokkels en bekroond door een sierelement. Het gevelontwerp wordt gedomineerd door een breder hoger oplopend zijrisaliet onder een getoogde geveltop met op de bel-etage een traveebrede gebogen erker onder een bekronend balkon met siersmeedwerk aan een korfboogvormig deurvenster. De hele straatgevel is voorzien van rococo-ornamentiek. Rocaille-elementen werden onder meer verwerkt in de siersluitstenen en het houtwerk van de vensters en in de spiegels in de borstwering. De getoogde muuropeningen met afgeschuinde hoeken zijn gevat in geprofileerde omlijstingen met siersluitstenen en benadrukte hoeken met 20ste-eeuws schrijnwerk.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1924/26 (volume 6/26).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 95.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48958 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.