Poortje in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Poortje in neo-Vlaamserenaissance-stijl horend bij het winkelpand “Het Wapen van Spanje” aan de Meir, dat werd gebouwd in opdracht van de gebroeders H. en K. Van Cuyck, naar een ontwerp door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel uit 1896. Voor het poortje, een zijportaal van het pand, volgde in 1897 een afzonderlijke bouwaanvraag.

Het Wapen van Spanje behoort tot de late burgerlijke realisaties van Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel, die geassocieerd waren van 1877 tot het overlijden van Van Riel in 1898. Tot hun gemeenschappelijk oeuvre behoren de Heilig Hartbasiliek uit 1875-1878 te Berchem, de jezuïetenkerk Onze-Lieve-Vrouw van Gratie uit 1877-1881 aan de Frankrijklei, en enkele beeldbepalende woningcomplexen in de wijk Zurenborg zoals “Carolus Magnus” uit 1897 aan de Cogels-Osylei. Na de dood van Van Riel, zette Bilmeyer zijn loopbaan in eigen naam verder, tot zijn overlijden in 1920.

Rechthoekige deuropening met bovenlicht gevat in een omlijsting uit witte natuursteen en blauwe hardsteen, die is samengesteld uit bewerkte pilasters en een klassiek entablement. Het poortje maakte oorspronkelijk deel van een bepleisterd en beschilderd lijstgeveltje met schijnvoegen hogerop en een houten kroonlijst op klossen als bekroning. De ingediepte pilasters zijn versierd met rozetten en wortelmotieven, het entablement wordt gemarkeerd door diamantkoppen en een gestrekte waterlijst. De oorspronkelijke houten deur met paneelwerk en een centraal kussen is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk met centraal medaillon van het bovenlicht.