Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema met bijkomende poorttravee rechts, volgens bouwplan van 1922 ontworpen door architect Hubert De Maen (Lokeren) in opdracht van Eugeen Vertongen in wederopbouwstijl met art-nouveau-inslag, ter vervanging van een vernietigd gebouw. De voorgevel beantwoordt nog steeds aan het oorspronkelijke ontwerp met uitzondering van de gewijzigde garagepoort in de poorttravee.

Rijhuizen van drie bouwlagen, met kelderkeuken en mansardeverdieping, van twee en drie traveeën, onder een combinatie van een mank en geknikt zadeldak bedekt met kunstleien. Baksteenbouw met verwerking van natuursteen in de pui, deuromlijsting, banden en vensterstijlen, op een blauw hardstenen plint. Verspringende lijstgevel met deels symmetrische opbouw, gemarkeerd door twee hoger oplopende deurtraveeën in bekronend dakvenster met oculus, onder een deels gebogen kroonlijst op uitgelengde modillons. Op de bel-etage, twee gekoppelde gebogen erkers op uitgewerkte ijzeren consoles met voluten in art-nouveaustijl aansluitend bij de raamkozijnen van de verhoogde begane grond. Drielichten boven de erker met centraal balkonnetje voorzien van ijzeren leuning. Deurtraveeën voorzien van getoogde vensters van het trappenhuis, poort- en venstertraveeën met rechthoekige muuropeningen. De lage rondbogige voordeuren met gedeeld bovenlicht achter een bordes van twee treden, zijn gevat in een markerende uitspringende omlijsting. Muuropeningen met bewaard houtwerk met roeden in de bovenlichten.

Interieur. Bewaarde elementen, zoals de gang met gestucte zoldering en enkele behouden deuromlijstingen met een kroonlijst op een tandlijstje. Sommige kamers zijn nog voorzien van een gestucte zoldering met rocaillemotief en een marmeren schouwmantel.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/ 85 (volume 3/85).
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.