erfgoedobject

Borstbeeld van Koningin Astrid

bouwkundig element
ID
48911
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48911

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nadat in mei 1938 de straat omgedoopt was tot Koningin Astridlaan als hommage aan de op 29 augustus 1935 in tragische omstandigheden omgekomen koningin, werd op het pleintje voor de markerende gebogen gevelwand van de laan op 17 juli 1938 een bronzen borstbeeld van Koningin Astrid onthuld. Het was een initiatief van de Dendermondse oud-strijders waarvoor een ontwerpwedstrijd uitgeschreven werd. Op basis hiervan werd het ontwerp voor het beeld toevertrouwd aan de Dendermondse kunstenaar Jos De Decker, gesigneerd en gedateerd Joseph De Decker, 1938. De sokkel in zwarte Zweedse (naar het land van herkomst van de Belgische koningin) graniet met een arduinen voetstuk, is een ontwerp van stadsarchitect Ferdinand De Ruddere (Dendermonde).

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A., Verering verbeeld. Dendermondse standbeelden en monumenten, Dendermonde, 1998, p. 17.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Borstbeeld van Koningin Astrid [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48911 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.