Onze-Lieve-Vrouw Ter Noodkapel

Beschrijving

Wat achterin en lager gelegen landelijke devotiekapel, door hoge haag van de straat afgescheiden. De precieze bouwdatum van de Onze-Lieve-Vrouw Ter Noodkapel (zie opschrift) is niet bekend. De kapel wordt pas circa 1871 kadastraal genoteerd als eigendom van de familie Geerinckx, maar is mogelijk ouder.

De kleine kapel heeft een rechthoekig grondplan met een vlakke koorafsluiting. Het gebouw is afgedekt met een zadeldak met roofing. De voor- en zijgevels zijn bepleisterd en boven de vlakke plint is door middel van schijnvoegen een natuursteenmetselverband geïmiteerd. De bepleistering is wit geschilderd. De achtergevel bestaat uit baksteenmetselwerk, met bovenaan in reliëf een klein kruis in baksteen.

Tegen de voorgevel hangt een houten, lichtblauw geschilderde, luifel met gekrulde motieven, die steunt op geprofileerde consoles. Centraal is er een rondboogvormige deuropening met een sluitsteen en neuten. Op de rondboog is het opschrift: "O.L.V. TER NOOD B.V.O." in het lichtblauw geschilderd. De houten deur is voorzien van blauw geschilderde tralies en een straalsgewijs, getralied bovenlicht.

Noch in de zijgevels, noch in de achtergevel zijn er muuropeningen.

Interieur. De kleine éénbeukige ruimte is overdekt met een tongewelf. De zijwanden zijn bekleed met witte marmeren platen. Het gewelf en de achterwand zijn blauw geschilderd. De vloer is bekleed met cementtegels met decoratieve motieven.

Mobilair. Altaartafel met op de voorzijde een verguld Mariamonogram. Gepolychromeerde Piëta in een neogotisch houten baldakijn. Twee zevenarmige kandelaars in koper.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • S.N. 2007: Appelse parochieverhalen. Fragmenten uit ons rijk verleden, Dendermonde, 113-114.