Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland

Beschrijving

Aan de straat ingeplante kapel volgens opschrift gevelsteen in 1878 gebouwd door J. De Smet. Deze landbouwer liet volgens het kadasterarchief de kapel op zijn eigendom bouwen bij zijn naastliggende hoeve (gekadastreerd in 1892). Volgens mondelinge overlevering opgericht uit dankbaarheid voor de genezing van zijn echtgenote. Kapel omstreeks 1988 gerenoveerd.

Rechthoekige bakstenen wegkapel met voorportaal, onder pannen zadeldak met ijzeren topkruis. Met rondbogen geopende portiek voorzien van voorpuntgevel rustend op twee hoekpijlers. Booglijstje onder driehoek van gesinterde bakstenen. Rondbogige kapeldeur ingeschreven in rondbogig spaarveld met boog op pilasters. Dubbele paneeldeur met balusters in beide deurlichten en het rondbogig bovenlicht. Beklede boog met geschilderd opschrift: "O.L.Vrouw van Gaverland". Rechter pilaster met gevelsteen voorzien van opschrift: "J. De Smet/ gebouwd/ deze capelle/ 1878". Spitsbogige zijvensters met ijzeren tracering.

Deels gemarmerd houten altaar met gekroond wit beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.